Яна Бързакова

международен редактор

Реклама

Яна Бързакова е родена в Перник. Записва специалност „Тюркология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, но винаги е знаела, че иска да бъде журналист, който следи и отразява международните новини.

Първи стъпки в журналистиката прави в печатни издания. През 2018 година става част от екипа на ‘’Bulgaria on air’’, където открива страстта си към телевизията и в продължение на няколко години трупа опит в отразяването на най-важните политически и социални събития по света. Към екипа на bTV Новините се присъединява в началото на 2022 година.

За Яна всекидневното присъствие на значимите международни теми в българските новини е фундаментално. Зрителите трябва да получават достоверна и навременна информация за глобалните процеси, които имат пряко отражение върху живота в страната. Специалният ѝ интерес е насочен към Близкия Изток, човешките права и етно-религиозните отношения по света. Сред най-интересните и сложни теми, по които е работила са конфликтът в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан,  както и ситуацията с правата на жените в Афганистан, след като талибаните се върнаха на власт през 2021 година.  

Още от екипа