Мария Ванкова

водещ и репортер

Реклама

Мария Ванкова е водеща и репортер в редакцията с най-голямо доверие в България от 2008 година и отразява основно теми от сферата на здравеопазването и социалната политика за зрителите на bTV Новините. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по “Икономика на човешките ресурси” в УНСС. През есента на 2008 г. постъпва в стажантската програма на bTV, а показаните от нея умения в този период водят до предложението да остане да работи в нюзрума.

В отговор на нуждата от задълбочена и достоверна информация, базирана на експертни становища, изследвания и факти, отвъд злободневния поток от новини и фалшива информация за ваксините, през февруари 2021 година здравният репортер на bTV Новините реализира поредицата „COVID-19: Ваксините“. През юни същата година, Мария Ванкова прави поредната крачка в своята журналистическа кариера като става водеща на късните емисии на bTV Новините.

За своята работа по различни теми и проблеми Мария получава редица признания, сред които Наградата на Българска стопанска камара за активно отразяване на социално-икономическата проблематика през 2011, годишната награда на Българския фармацевтичен съюз – 2012 и 2013. През 2015 е носител на наградата на КНСБ за активен социален репортер, през 2017 на приза „Спасител на детството“ от Национална асоциация за приемна грижа.  През 2018 г. Мария Ванкова получи и признанието на своите колеги от нюзрума с най-високо доверие в България, като заслужи отличието „Репортер на годината“ на bTV Новините, а същата година беше отличена и от Съюза на юристите в България. През 2020 получи престижната награда на Фонд „Валя Крушкина – журналистика за хората“, а през 2021 стана носител и на приза "Даниела Сеизова - В името на живота" в категория „Телевизия“.

Още от екипа