Васил Христов

кореспондент от Великобритания

Реклама

От 2020 година е кореспондент на bTV Media Group във Великобритания, откъдето отразява водещи политически, обществени  и културни събития, сред които Брекзит, Световната среща за климата в Глазгоу, събитията в кралското семейство и живота на българската общност в Обединеното кралство. Сред хората, които е интервюирал са Хенри Кисинджър, британски политически и обществени фигури, сред които първият министър на Шотландия Мишел О'нийл, писателите Кен Фолет и Борис Акунин, кралския биограф Андрю Мортън, рок легендите Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ и Джон Айсли от „Дайър Стрейтс“, Ингрид Нюкърк, създателката на природозащитната организация PETA, един от най-влиятелните британски спортни промоутъри Еди Хърн, внучките на Чарли Чаплин и много други. 

Журналистическата му кариера започва през 1999 година, успоредно с обучението в юридическия факултет, а след това и специализациите по комуникация. През годините, в които трупа професионален опит, е преминал през всички стъпала на развитие - репортер, водещ, редактор и продуцент в трите основни национални телевизии. Бил е репортер на първото излъчено предаване по bTV - „Небивалици“. 

Близо 5 години е продуцент на единственото ежедневно предаване за култура в национален ефир „Денят започва с култура“. Има опит и в редица международни проекти като „Европа на скорост култура“, „Евровизия“ и неправителствени проекти. 

Без да се откъсва от журналистиката, трупа мениджърски умения в частния сектор. Като директор ,,Комуникации“ на Нов български университет  работи по десетки проекти, сред които и майсторските класове на Райна Кабаиванска и Милчо Левиев. Сценарист е на документалния филм „Посветените на огъня“ и поредица документални форми посветени на българското документално кино.

 Член на Foreign Press Association - London и  Chartered Institute of Public Relations, United Kingdom и носител на Награда за телевизионна журналистика на СБЖ и награда „Златно перо“.

Още от екипа